Προθεσμίες για άδεια χρήσης νερού (γεωτρήσεις, πηγάδια) και αγροτικού ρεύματος

 

Νόμος 4280/2014 

"Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση − Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών. Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις"

Ο 1 στους 3 κτηνοτρόφους χάνει ως 10% δικαιωμάτων ως το 2019

Καταχώρηση 2015/05/28

μελέτες για διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπωνμελέτες για διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων

Ο 1 στους 3 κτηνοτρόφους θα χάσει ως 10% των δικαιωμάτων ως το 2019. Μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας κι Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης ενώ οι κτηνοτρόφοι που δεν είναι έχουν γεωργική εκμετάλλευση στην Κρήτη θα είναι κερδισμένοι. Αίνιγμα παραμένει τι θα συμβεί με τις περιοχές που έχουν μετακινούμενους κτηνοτρόφους αλλά και με την Αττική. Μπορεί να υπάρξει αλλαγή συντελεστών και πρακτικές δυσκολίες στους μετακινούμενους, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δημήτρης Καπνιάς, από το ΓΑΙΑ Επιχειρείν.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψη για την κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους με πρόεδρο τον Τάκη Πεβερέτο και τους αντιπροέδρους τους Γιώργο Διδάγγελο και Λευτέρη Γίτσα στο ξενοδοχείο Στάνλεϊ .

Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Καταχώρηση 2015/05/20

Παγκόσμια Ημέρα ΒιοποικιλότηταςΠαγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Περισσότερα

Ένωση Ειρηνικού-Ατλαντικού ωκεανού μέσω Νικαράγουα! Διχασμός για επιπτώσεις

Καταχώρηση 2014/12/03

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη λίμνη

Η διάνοιξη της διώρυγας της Νικαράγουα, που θα διχοτομήσει τη χώρα, ενώνοντας τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό, θα ξεκινήσει στις 22-24 Δεκέμβρη, περισσότερο από εκατό χρόνια μετά τις πρώτες σκέψεις πραγματοποίησης του έργου.

Η κυβέρνηση της Νικαράγουα χαρακτήρισε το ξεκίνημα της κατασκευής του έργου ως «χριστουγεννιάτικο δώρο για το λαό της χώρας». Ωστόσο αρκετοί ανεξάρτητοι επιστήμονες και μηχανικοί πιστεύουν πως η διώρυγα θα αποβεί καταστροφική τόσο για τους κατοίκους όσο και για το περιβάλλον της Νικαράγουα.

Η ανάδοχος εταιρεία Hong Kong Nicaragua Canal Development Investment Company δεσμεύτηκε να μελετήσει τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις όμως η εκτίμηση αυτή δε θα είναι έτοιμη μέχρι τον Απρίλιο του 2015, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από πέντε χρόνια.

EPA/MARIO LOPEZ. Μία από τις πιο ανησυχητικές απώλειες είναι η πιθανή μόλυνση της λίμνης Νικαράγουα, 
η οποία παρέχει το περισσότερο από το διαθέσιμο πόσιμο νερό της χώρας της Κεντρικής Αμερικής.
Περισσότερα

ΑΠΕ στα Πανεπιστήμια δρομολογούν Πρυτάνεις και ΥΠΕΚΑ

Καταχώρηση 2014/12/01

απε στα πανεπιστήμιαΟ Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, συναντήθηκε  την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου με το Προεδρείο  της Συνόδου των Πρυτάνεων, Καθηγητές κκ. Κωνσταντίνο Γάτσιο, Ευριπίδη Στεφάνου, Βασίλη Διγαλάκη, με θέμα τη μείωση ενεργειακών δαπανών στα Πανεπιστήμια της χώρας μέσω εγκατάστασης ΑΠΕ.

Κατά τη συνάντηση, το Προεδρείο παρουσίασε στον Υπουργό στοιχεία από διάφορα Πανεπιστήμια για την ενεργειακή κατανάλωση και δαπάνη τους και όπως επισημάνθηκε η  ενεργειακή δαπάνη, σε πολλές περιπτώσεις, αποτελεί υψηλό ποσοστό της δημόσιας επιχορήγησης, που είναι και ο βασικός πόρος για την κάλυψη των  λειτουργικών τους εξόδων. Επομένως, τα Πανεπιστήμια επιθυμούν να εντάξουν τις ΑΠΕ -και  ιδιαίτερα την αυτοπαραγωγή- στο σχεδιασμό τους, με σκοπό να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και να μειώσουν δραστικά τις δημόσιες δαπάνες.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε στους Πρυτάνεις ότι κατανοεί το αίτημά τους και γι αυτόν ακριβώς το λόγο, πριν από λίγο καιρό δόθηκε με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα σε Φορείς δημοσίου ενδιαφέροντος να μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα για αυτοπαραγωγή, με μέγιστο όριο ισχύος ανά σύστημα τα 500kW.

Περισσότερα

Αιολικά σε προστατευόμενες περιοχές: τι είπε ο Μανιάτης στη Βουλή [video]

Καταχώρηση 2014/10/21

Υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω επενδύσεις αιολικών στην Ελλάδα, απάντησε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, στο περιθώριο επίκαιρης ερώτησης που δέχθηκε στη Βουλή από το βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτριο Αναγνωστάκη με αφορμή την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια και την Κρήτη.

Μάλιστα ο υπουργός ΠΕΚΑ απάντησε στις αιτιάσεις της Κομισιόν για τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε περιοχές όπου βλάπτεται στο φυσικό περιβάλλον, υποστηρίζοντας ότι το χωροταξικό των ΑΠΕ φέρει τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας και αποκάλυψε ότι σύντομα θα δοθεί απάντηση στη σχετική επιστολή της Επιτροπής την οποία δημοσιεύσαμε στο econews.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό, οι ΑΠΕ αποτελούν μια θετική συνεισφορά για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, ενώ παράλληλα παρουσιάζουν μεγάλες δυνατότητες επέκτασης στη χώρα, παρόλο που δεν έχουμε πετύχει τους εθνικούς στόχους.

Περισσότερα

Απαγορευμένα υλικά για τους μπλε κάδους της ανακύκλωσης

Καταχώρηση 2014/10/20

ανακύκλωση σκουπιδιών

Οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης συσκευασιών, συχνά φορτωμένοι με κάθε είδους σκουπίδι, δίνουν μια εικόνα των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ακόμα η ανακύκλωση στη χώρα μας. Φανερώνουν όμως και τη σύγχυση για το τι πρέπει να πέφτει ή όχι στον μπλε κάδο, την οποία έχουν ακόμα και πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν στην ανακύκλωση. Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να ρίχνουν στους κάδους της ανακύκλωσης (μπλε ή άλλων συστημάτων και χρωμάτων) υλικά τα οποία δεν ανακυκλώνονται στο συγκεκριμένο σύστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ακατάλληλα υλικά δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στο σύστημα: καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο, διαμορφώνουν σύμμεικτο φορτίο το οποίο είναι πολύ δύσκολο ή και αδύνατο να ανακυκλωθεί, λερώνουν και καταστρέφουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, απειλούν με τραυματισμό τους εργαζομένους στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).


Ποια υλικά δεν πρέπει να κατευθύνονται στους μπλε κάδους, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης, που έχει την ευθύνη για το σύστημα; Στον μακρύ κατάλογο περιλαμβάνονται οι βιντεοκασέτες, τα γάντια, το γυαλόχαρτο, τα δερμάτινα αντικείμενα, οι δίσκοι cd και dvd, οι λάμπες και οι λαμπτήρες, τα μελάνια, τα τόνερ και τα υπολείμματά τους, όπως και τα δοχεία από λάδια μηχανής, οι μπάλες (ποδοσφαίρου κ.λπ.), οι κούκλες και τα παιδικά παιχνίδια (ακόμα κι αν είναι πλαστικά), τα πάσης φύσεως ξύλινα αντικείμενα, οι οδοντόβουρτσες, τα παπούτσια, τα ρούχα, τα ενδύματα και τα υφάσματα γενικώς, οι πάνες μιας χρήσης, τα σελοτέιπ, τα στρώματα, τα στυλό και οι φωτογραφίες.

Περισσότερα

Ιταλική πρωτοπορία στη νέα εποχή βιοκαυσίμων από απορρίμματα

Καταχώρηση 2014/10/17

βιοκαύσιμα από απορρίμματαΤα προηγμένα βιοκαύσιμα θα πρέπει να αποτελούν το 0,6 τοις εκατό κάθε τύπου βενζίνης και ντίζελ που χρησιμοποιείται για την κίνηση οχημάτων και φορτηγών στην Ιταλία από το 2018 και μετά. Με τη νέα αυτή ρύθμιση, η Ιταλία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υποχρεώνει τους προμηθευτές καυσίμων να ενσωματώσουν αυτή την πηγή ανανεώσιμης ενέργειας στα προϊόντα τους.

Το 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προώθησε την εφαρμογή των βιοκαυσίμων στον τομέα των μεταφορών, ωστόσο ο στόχος του 10 τοις εκατό ως ποσοστό χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κρίθηκε υπερβολικά υψηλός για τα συμβαλλόμενα μέρη. Ακολούθησαν πολλά επίσημα και ανεπίσημα παράπονα, κυρίως όσον αφορά την παραγωγή βιοκαυσίμων, ή ακριβέστερα, τη χρήση γεωργικών εκτάσεων για την παραγωγή βιοκαυσίμων αντί των παραδοσιακών καλλιεργειών.


SHUTTERSTOCK

Περισσότερα

Πρωταθλήτρια στα δάση η Γερμανία

Καταχώρηση 2014/10/15

H πολλαπλή αξία τους δάσους είναι αναμφισβήτητη. Πόσα όμως δέντρα υπάρχουν και από ποια είδη; Στη Γερμανία, κάθε δέκα χρόνια γίνεται απογραφή του δασικού πλούτου. Τα νέα είναι θετικά.

O γερμανός υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμιτ έχει κάθε λόγο να χαίρεται για την κατάσταση στα δάση. Δεν μεγαλώνουν μόνο οι δασικές εκτάσεις, αλλά τα δέντρα γίνονται όλο και πιο ψηλά και μεγάλα σε ηλικία. Τα αποθέματα ξυλείας τα περασμένα δέκα χρόνια αυξήθηκαν κατά 7% σε 3,7 δισ. κυβικά μέτρα και έτσι η Γερμανία ως προς αυτό το μέγεθος καταλαμβάνει τη τρίτη θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά και η ζήτηση για ξύλο έχει αυξηθεί από το 2002 μέχρι το 2012 και φτάνει ετησίως τα 76 εκ. κυβικά μέτρα. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου έχει κάνει πολύ προσοδοφόρα την ενεργειακή εκμετάλλευση της ξυλείας.


Περισσότερα

Έσοδα στις τοπικές κοινωνίες από αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά - Απόντα τα φωτοβολταϊκά

Καταχώρηση 2014/10/15

έσοδα τοπικών κοινωνιών από αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά

Την απόδοση εσόδων από τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις τοπικές κοινωνίες όπου λειτουργούν μονάδες ΑΠΕ σχολιάζουν σε κοινή επιστολή τους προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, ΕΛΕΤΑΕΝ και ΕΣΜΥΕ. Οι δύο ενώσεις επισημαίνουν ότι αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά επωμίζονται δυσανάλογα μεγάλο βάρος συγκριτικά με τη διείσδυσή τους.

Η επιστολή των δύο ενώσεων ΑΠΕ  ήρθε κατόπιν της απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την απόδοση από τη ΔΕΗ του 1% της αξίας της παραγόμενης ενέργειας από ανεμογεννήτριες και μικρά υδροηλεκτρικά στις τοπικές κοινωνίες (διαβάστε εδώ ποιες κοινότητες/δήμοι δικαιούνται επιστροφές από τη ΔΕΗ).

 

 

Περισσότερα

Πόσο έχουν κοστίσει οι επιδοτήσεις στις ΑΠΕ; – Την έκθεση της Κομισιόν ζητούν 10 ενώσεις

Καταχώρηση 2014/10/14

επιδότηση απε, ανανεώσιμες πηγές ενέργειαςΔέκα ευρωπαϊκές ενώσεις από όλους τους κλάδους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας -AEBIOM, EGEC, EPIA, EREF, ESHA, ESTELA, ESTIF, EUREC, EWEA, Ocean Energy Europe- απέστειλαν ανοικτή επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τα θέματα Ενέργειας, ζητώντας του να δώσει στη δημοσιότητα τη μελέτη της Κομισιόν όπου αποτιμώνται το κόστος και τα συστήματα επιδοτήσεων που έχουν εφαρμοστεί στον ευρωπαϊκό ενεργειακό κλάδο ως τώρα.

Οι ενώσεις καλούν τον Γκίντερ Έττιγκερ να δημοσιοποιήσει τη μελέτη, αρκετά πριν το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο, στο τέλος του μήνα, θα αποφασίσει για τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ένωσης ως το 2030.

Παράλληλα, όπως τονίζεται στην επιστολή, με την αναμενόμενη απόφαση για τη δέσμη μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια ως το 2030, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα θέσεις τις κατευθύνσεις που θα καθορίσουν την εξέλιξη του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης στις επόμενες δεκαετίες. 

Περισσότερα