Προθεσμίες για άδεια χρήσης νερού (γεωτρήσεις, πηγάδια) και αγροτικού ρεύματος

 

Νόμος 4280/2014 

"Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση − Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών. Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις"

Ο 1 στους 3 κτηνοτρόφους χάνει ως 10% δικαιωμάτων ως το 2019

Ο 1 στους 3 κτηνοτρόφους χάνει ως 10% δικαιωμάτων ως το 2019

Καταχώρηση 2015/05/28

μελέτες για διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπωνμελέτες για διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων

Ο 1 στους 3 κτηνοτρόφους θα χάσει ως 10% των δικαιωμάτων ως το 2019. Μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας κι Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης ενώ οι κτηνοτρόφοι που δεν είναι έχουν γεωργική εκμετάλλευση στην Κρήτη θα είναι κερδισμένοι. Αίνιγμα παραμένει τι θα συμβεί με τις περιοχές που έχουν μετακινούμενους κτηνοτρόφους αλλά και με την Αττική. Μπορεί να υπάρξει αλλαγή συντελεστών και πρακτικές δυσκολίες στους μετακινούμενους, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δημήτρης Καπνιάς, από το ΓΑΙΑ Επιχειρείν.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψη για την κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους με πρόεδρο τον Τάκη Πεβερέτο και τους αντιπροέδρους τους Γιώργο Διδάγγελο και Λευτέρη Γίτσα στο ξενοδοχείο Στάνλεϊ .

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος για το ζήτημα των βοσκοτόπων και της κτηνοτροφίας , αναφερόμενος στο θέμα των διαχειριστικών σχεδίων και των μελετών άστραψε και βρόντηξε σχετικά με τις διαχρονικές καθυστερήσεις, που έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, μπροστά σε αυτοδιοικητικούς παράγοντες κυρίως της ΕΝΑΕ και για το γεγονός δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις.

Ουσιαστικά ο κ.Πεβερέτος καταφέρθηκε εναντίον συμφερόντων γύρω από μελετητικά γραφεία: «Δεν έχω τίποτα με τους γεωτεχνικούς, έφεραν να κάνουμε μελέτες 60.000 ευρώ. για να μαζέψουμε τα αναδασωτέα, που μπορούσαμε να καλύψουμε ένα νομό, για να υπάρξουν γραφεία μελετητών. Έχουν μεγάλη ευθύνη κι ο Υπουργός που δεν μιλά μαζί μας ούτε με το ΣΕΚ ούτε με την ΠΑΣΕΓΕΣ. Δεν ήρθαμε να βομβαρδίσουμε ήρθαμε να κάνουμε προτάσεις» τονίζοντας πως οι πολιτικές απόψεις του είναι γνωστές.

Αναφερόμενος στην ομιλία του Θ.Αλεξανδρόπουλου, ο οποίος μίλησε για την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα βοσκοτόπια ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας τόνισε πως: «Δεν τους καθόταν η πελατεία. Αυτό καταλαβαίνω εγώ κι η διαχείριση της ιστορίας των βοσκοτόπων έχει τσαπατσουλιά. Στο και 5 λέει, βάλτε πλάτη ο γενικός διευθυντής για την Κτηνιατρική, Θ. Αλεξανδρόπουλος». Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας είχε φραστικό επεισόδιο με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Να βάλουμε πλάτη, μια ζωή βάζουμε συνέχεια και κάθε φορά στις 15 Ιουνίου να φτιάχνουμε . Αλλά μη μας ζητήσουν μετά ευθύνη», κατέληξε ο κ.Καραμίχας.

Όλοι αναφέρθηκαν στα λάθη που έχουν γίνει ενώ προηγουμένως, ο γενικός διευθυντής για την Κτηνοτροφία, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος αναφέρθηκε στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση,  η οποία αφορά 9 χωρικές ενότητες, δίνει το περιθώριο μέσω τεχνικής λύσης, για να εντάσσονται εκτάσεις καθώς φέτος κλειδώνει ως χρονιά βάσης για τα δικαιώματα.

Ερωτώμενος στο ζήτημα των μοναστηριακών γαιών ο Τάκης Πεβερέτος αναφέρθηκε ότι υπάρχει ζήτημα με τον ΕΝΦΙΑ και αν δεν λυθεί αυτό δεν μπορεί η Αρχιεπισκοπή να παραχωρήσει τα κτήματα για να δηλωθούν.

Σε ό, τι αφορά στα διαχειριστικά σχέδια, η Θεανώ Βρέντζου, αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, αρμόδια για την Αγροτική Ανάπτυξη, επισήμανε το γεγονός ότι ο χρόνος είναι μηδενικός για να ολοκληρωθεί η κατάσταση. Αναφερόμενη στην Κρήτη τόνισε πως είναι η μεγάλη χαμένη στο σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης, το 48% του εθνικού φακέλου των άμεσων ενισχύσεων πάει σε αροτραίες καλλιέργειες καθώς διαθέτει μόνο 225.οοο αροτραίες και χάνει κοντά στο 55%. Σημείωσε πως είναι άλλο πράγμα τα βοσκοτόπια κι άλλο οι επιλέξιμες εκτάσεις και πρέπει να γίνει κατανοητό, γιατί η επιλογή θα γίνει μετά με βάση τα διαχειριστικά σχέδια.

 

Πηγή:  agrocosmos.com